Game Changer

Wat je moet weten over luchtvervuiling en jouw huid

Leven met luchtvervuiling is een feit geworden, en je huid er tegen beschermen onderdeel van je beautyroutine. ‘Luchtvervuiling is overal om ons heen, maar het grootste deel van de tijd kunnen we het helemaal niet zien. Veel vuildeeltjes zijn zo klein dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog.’ zegt Dr. Michelle Henry, dermatoloog in New York. De afgelopen tien jaar zijn er ook meerdere soorten luchtvervuiling bijgekomen die de huid bombarderen (in sommige steden is de luchtkwaliteit achteruit gegaan ondanks alle pogingen dat tegen te gaan). Denk aan uitlaatgassen van auto’s en fabrieken, sigarettenrook, smog, ozon, pesticiden en zelfs pollen. En denk maar niet dat je er aan ontkomt als je binnen bent: microscopisch kleine deeltjes zoals stof, huidschilfertjes van huisdieren, kookdampen, schoonmaakmiddelen, sporen van schimmel en onderdelen van bouwmaterialen zijn óók een vorm van luchtvervuiling. Iedere keer dat je huid in aanraking komt met deze vuildeeltjes (iedere dag, dus) kan er huidschade ontstaan. Eigenlijk beschadigt luchtvervuiling je huid net zoals zon dat doet: beide produceren vrije radicalen die in aanraking met je huid oxidatieve stress veroorzaken, een negatieve werking op je huid die tot alle lagen kan doordringen. Van irritatie aan het huidoppervlak tot de vernietiging van huidcellen diep in de onderste huidlagen.

How Pollution Affects Your Skin

De vieze waarheid
Een vuilstofdeeltje kan 20 keer kleiner zijn dan een porie. Dat betekent dat het daar gemakkelijk in kan komen en er narigheid kan veroorzaken. ‘Al die deeltjes samen kunnen microscopisch kleine gaatjes in je huidbarrière maken zodat alle viezigheid binnen kan komen en goede zaken, zoals vocht, juist aan je huid ontsnappen,’ zegt Dr. Henry. En als luchtvervuiling zich in je huid nestelt, kan het voor een hele reeks problemen zorgen. Variërend van een vale huid tot verstopte poriën en meeëters, hyperpigmentatie, vlekjes, ontstekingen en collageenschade (wat weer zorgt voor rimpeltjes en lijntjes). Het kan ook huidproblemen zoals acne en eczeem verergeren, en zorgen voor roodheid als je huid gevoelig is.

Bescherm jezelf
Je eerste beschermend schildje tegen luchtvervuiling is de vochtbarrière van je huid, de bovenste huidlaag die bedoeld is om luchtvervuiling te weren zodat het niet diep in je huid kan doordringen. Zie die huidbarrière maar als een stenen muur. Als er een steen wegvalt, kan vocht aan de huid ontsnappen en vuildeeltjes kunnen naar binnen sluipen. Daarom is het zo belangrijk om met de juiste dagelijkse huidverzorging te helpen de huidbarrière stevig en sterk te houden.

Clinique’s oplossing tegen luchtvervuiling: Dramatically Different Hydrating Jelly Anti-Pollution. Een transparante, lichtgewicht, jelly-achtige vochtverzorger met een Clean Shield technologie, een huidherstellende mix van zonnebloemzaadjescake, gerstextract en komkommerfruitextract die helpt de huidbarrière verstevigen, zodat deze zich beter kan verdedigen tegen luchtvervuiling. Zie Dramatically Different Hydrating Jelly Anti-Pollution maar als een schild tegen vervuiling.

Hallo mooie schone glow 
Dramatically Different Hydrating Jelly Anti-Pollution maakt je huid 87%* minder vatbaar voor vervuiling. Daarbij geeft het een intense 24-uurs hydratatie met ingrediënten als hyaluronzuur. En het is olievrij, trekt snel in je huid en maakt je huid zacht, glad en soepel met een mooie glow. Zo kun je dus ongeacht een smogalarm naar buiten in de wetenschap dat je huid gezond, gehydrateerd en sterker is.

*in vitro getest op kunsthuid

Foto’s: Kyle Alexander/ Tekst: Julie Redfern

Shop the Story